HomeZelfbouwenMeubelplaat

Meubelplaat


Een belangrijk onderdeel bij het bouwen van een camper zijn natuurlijk de meubels. Hiervoor zijn vele soorten meubelplaten leverbaar. Van dun tot dik, zwaar tot licht en ook de afwerking is er in veel soorten en maten.

Echter om binnen het maximum toelaatbaar gewicht van het om te bouwen voertuig te blijven wordt er eigenlijk altijd meubelplaat gebruikt met een populieren kern. De kern is opgebouwd uit lagen (multiplex). Hoe meer lagen en hoe "completer" de lagen (er zitten vaak gaten in de afzonderlijke lagen), hoe sterker de plaat. Om reden van sterkte wordt gebruik gemaakt van 15 mm plaat. Vaak wordt er gebruik gemaakt van 12 mm, of holle plaat, maar dit is alleen omdat er een probleem is met het gewicht van de meubels.
 
Daarnaast is het van belang dat de afwerklaag mooi en sterk is. Er wordt in fabriekscampers vaak gebruik gemaakt van geplastificeerde platen, maar dit kan snel beschadigen/slijten. Een beter alternatief is om de meubelplaten af te werken met een HPL-laag. Deze laag is zeer sterk, krasvast, kleurecht en in veel dessins leverbaar.
 
Ondanks dat er voor de hierboven beschreven meubelplaten weinig mogelijkheden op de markt zijn in Nederland, kunnen wij sinds kort Ecoplex meubelplaten leveren, tweezijdig voorzien van een zeer hoogwaardige (Egger) HPL-afwerking. De meubelplaten zijn er in meerdere diktes en in vele dessins en kleuren af te werken. Zelfs is het mogelijk om te kiezen voor platen met verschillende dessins voor voor- en achterkant.
Voor de randafwerking kunnen wij natuurlijk ook het bijbehorende kantenband leveren, al dan niet voorzien van smeltlijm. Hierdoor is het mogelijk om dit band met een strijkbout aan te brengen.

Meubelplaat

Bij het samenstellen van een meubelplaat moet gekozen worden uit de dikte en de afwerklaag voor beide zijden. Indien er maar aan 1 kant een afwerklaag vereist is, zal de ander kan met een "standaard tegenlaag" moeten worden afgewerkt om kromtrekken van de plaat tegen te gaan. Deze "standaard tegenlaag" (BACKING) is er in de kleur wit (B001-SM) en bruin (B002-SM).

Kleuren

Hieronder vind u 4 pagina's met beschikbare kleuren. Deze kunnen voor de boven- en de onderkant gebruikt worden.
Op deze pagina's kan bij iedere kleur een detailpagina geopend worden met de gegevens van de kleur, de structuur en een prijsindicatie aan de hand van sterren.
 

Plaatdikte

De meubelplaten zijn verkrijgbaar in diktes 7 mm, 12 mm15 mm, 19 mm en 23 mm). De standaard maat is 250 x 122 cm

Kantenband

Kantenband kan geleverd worden in dezelfde kleur als de HPL-afwerking van de meubelplaten. 
Het kan geleverd worden zowel zonder als met een smeltlijmlaag.
De minimale afname 50 meter.
Als gekozen wordt om het kantenband te voorzien van smeltlijm wordt het kantenband geleverd in rollen van 5 meter. 

Prijsaanvraag

Prijzen zijn afhankelijk van het dessin, de structuur, de grootte van het HPL, de dikte van de plaat en het aantal meubelplaten (staffelkorting).
De prijs van de plaat wordt samengesteld uit 4 verschillende onderdelen.

 
Dmv. het onderstaande formulier kunt u een prijsopgave aanvragen.

Hier kunt u de gegevens van de gewenste plaat ingeven.

Hier kunt u de gevens van het kantenband aangeven
Mocht dit aanvraagformulier niet passend zijn voor uw aanvraag, dan kunt u natuurlijk ook telefonisch of via de e-mail contact met ons opnemen.

Werkwijze / levering

In verband met beschadigingen kunnen meubelplaten niet worden verstuurd. Afhalen is de enige mogelijkheid. Wij kunnen de meubelplaten eventueel wel in handelbare stukken zagen.
Alle platen moeten voor het kromtrekken aan beide zijden voorzien zijn van een HPL-afwerklaag.

Prijsberekening

Omdat bij het samenstellen van de meubelplaten vele combinaties mogelijk zijn, is het ondoenlijk om al deze combinaties hier te vermelden.

Om toch een indicatie te krijgen van de kosten per plaat is het volgende van belang:
  • De prijs van een plaat is afhankelijk van de dikte van de meubelplaat. De invloed op de totaalprijs is echter gering;
  • De prijs van het HPL kan sterk verschillen. Op de detail pagina's behorend bij iedere kleur staat een prijsindicatie aangegeven met behulp van sterren. Hoe meer sterren, hoe duurder de plaat.
  • Er is een staffel-toeslag van toepassing omdat de kosten van het vervoer aanzienlijk is.
    Hieronder een overzicht van de toeslag per plaat:
Aantal platen Toeslag
1 plaat € 67,48
2 platen € 48,40
3-5 platen € 32,30
Meer dan 5 platen   € 0,00

Gewicht van een meubelplaat

Bij het bouwen van een camper is het totaalgewicht van groot belang. Omdat de meubels een aanzienlijk deel daarvan voor hun rekening nemen is het handig om te weten wat het gewicht van een meubelplaat is:
 
Ecoplex met 2-zijdig HPL dikte 7 mm 10,7 kg
Ecoplex met 2-zijdig HPL dikte 12 mm 15,8 kg
Ecoplex met 2-zijdig HPL dikte 15 mm 20,8 kg
Ecoplex met 2-zijdig HPL dikte 19 mm 22,5 kg
Ecoplex met 2-zijdig HPL dikte 23 mm   30,8 kg