HomeImpressiesVolkswagen T4VW T4 LW hoogdak

Impressies

 

VW T4 LW hoogdak

Achtergrond

Volkswagen T4 LW camper met hoogdakStel je bent beide ruim over de 70, een beetje stram, maar verder volle­dig gezond. De wens is er om nog iets van de wereld te zien. Je bent in het bezit van een verlengde Volkswagen Transporter type 4 met tussenwand en zonder ramen. Om­dat je familie in een ander gedeelte van het land woont wordt deze auto vaak, naar alle tevre­denheid, ge­bruikt voor familiebezoek. Toch word besloten om de auto om te laten bouwen tot camper.
 
Omdat het hier gaat om oudere men­sen moet hiermee re­kening ge­houden wor­den bij de inrichting. Allereerst wordt beslo­ten voor een vast dak: “Een hefdak is leuk, maar niet praktisch voor ons”, aldus de klant. Een hoog dak heeft voor­delen wat betreft het gebruik, maar ook de moge­lijkheid van het creëren van kast­ruimte. Ver­der moet er verwarming in komen en een keuken met koelkast.
Ook het zit- en slaapge­deelte moet zorgvuldig worden ont­worpen. Het moet goed zitten (de man is bijna 2 meter lang), maar ook het bed moet goed zijn. Dit moet natuur­lijk eenvoudig omgebouwd en opge­maakt kun­nen worden, zonder dat hiervoor moeilijke of zware hande­lingen moe­ten worden uitgevoerd.

Het ontwerp

Besloten wordt om twee lange banken langs de zijkanten achterin te plaatsen. Lang genoeg om op te slapen. De banken kunnen eenvoudig worden omgebouwd naar bed, door het laten zakken van de tafel. Bijkomend voordeel van de banken is de grote beschikbare bergruimte eronder. Het plan is uiteindelijk om nog iets van de wereld te zien en als je dan toch genoeg tijd hebt, waarom dan niet een reis van meerdere weken. Ruimte voor bagage genoeg.

De werkzaamheden

De ombouw zelf ging uiteindelijk heel voorspoedig. Het dak werd uitgezaagd, het verstevigingframe gemonteerd. Het dak kon op de auto worden geplaatst. Hierna het dakluik met omkeerbare ventilator, het klapraam aan de zijkant van het dak en het Fiamma zonnescherm. Binnenin werden aan de achterzijde nieuwe ramen geplaatst. Vervolgens de isolatie voor wanden en dak gevolgd door de vloer. Deze werd met linoleum bekleed.
De wand- en dakbekleding werd op de isolatie gelijmd waarna het tijd was voor de Webasto dieselverwarming, de elektrische installatie en de buitenaansluitingen. In het nieuw geplaatste hoge dak werden kastjes geplaatst en open aflegruimte. De banken met erin alle elektrische onderdelen kwamen vervolgens aan de beurt. Als laatste de keuken met luxe RVS kook-spoelcombinate en koelkast. Maar niet voordat de draaiplateaus en nieuwe stoelen waren gemonteerd.

Aflevering

Na vier weken was de auto klaar; ruim voor vertrek. Daarom werd eerst een kleine vakantie in Nederland gepland om alles uit te proberen. Al snel werd een reis van ruim zes weken naar Portugal ondernomen. Alles verliep voorspoedig. Inmiddels is de auto al door de hele familie gebruikt voor vakanties en kleine reisjes door heel Europa.