HomeImpressiesHyundai / MitsubishiHyundai H200 L2H1

Impressies

 

Hyundai H200 L2H1

Achtergrond

Hyundai H200 L2H1 met klein hefdakDeze klant was een aantal jaren in het bezit van een Hyundai H200. Naar alle tevredenheid. De auto werd voor hun bedrijf gebruikt voor het vervoer van materialen, maar ook incidenteel om op vakantie te gaan. De vakanties waren met de tent en met twee kinderen is een dergelijke auto ruim voldoende om alle spullen mee te nemen.
Echter als de kinderen niet meer meegaan dienen zich andere mogelijkheden aan. Zo kwam het idee om de auto te laten ombouwen naar een camper. Maar hoe?
De auto was jaren geleden nieuw aangeschaft door de klant. Met weinig kilometers en goed onderhoud is dit een prima basis voor ombouw naar camper.

Voorbereiding

In gesprekken met de klant zijn verschillende ombouw mogelijkheden besproken. Voor deze auto zijn echter een aantal beperkingen in de ombouw. Voor een Hyundai H200 is namelijk geen groot hefdak of een hoog vast dak beschikbaar. Ook is er geen goedgekeurde standaard zit-/slaapbank voor dit model. Gelukkig zou de auto alleen nog maar door twee personen gebruikt gaan worden, dus het probleem met de bank was snel opgelost.
Omdat er met deze beperkingen toch nog verschillende opstellingen mogelijk waren werden er voor 3 opstellingen, offertes met bijbehorend ontwerp gemaakt. De keuze viel uiteindelijk op een indeling met twee lange banken in de lengterichting. Met de tafel zou dit een bedmaat creëren van 200 cm lang en 150 cm breed. Omdat er ook een koelkast in de keuken geplaatst moest worden, werd het keukenontwerp alsnog aangepast. Op de foto's is het ontwerp van de keuken goed te zien.
Na twee maanden waren de laatste hobbels in het ontwerp gladgestreken. Het enige wat overbleef het kiezen van de kleur voor hout, vloer, wanden en kussens. De materialen werden besteld; de ombouw kon beginnen.

De ombouw

Allereerste werd de dubbele cabine verwijderd. Deze werd door de klant zelf al snel verkocht. Verder werd de bestaande vloer, het plafond en andere in de auto aanwezige bouwsels verwijderd. Het dak werd gemonteerd. Een klein universeel hefdak wat later in kleur van de auto werd gespoten.
Nu was de isolatie, de vloer met linoleum en de bekleding voor wanden en plafond aan de beurt. De elektriciteit werd geplaatst met buitenaansluiting. De auto zou hoofdzakelijk op een camping staan, dus moest er een 220V stopcontact extra geplaatst worden voor de verwarming.
Vervolgens waren de meubels aan de beurt. Zodra de banken klaar waren werd een mal gemaakt voor de kussens en werd deze aan de stoffeerder doorgegeven. De timing is belangrijk om alles op hetzelfde tijdstip gereed te hebben.

Keukenoplossing

Restte nog de tafel en de keuken. De laatste werd uitgerust met een koelkast, hoewel daar eigenlijk geen plaats voor was. Tenminste niet als de klant toch een redelijk formaat kook-spoelcombinatie wenst. Besloten werd om de keuken boven de bank uit te breiden, echter wel zodat er ruimte was om met de voeten eronder te liggen. Ondanks de beperkte ruimte toch een elegante oplossing.

Inmiddels is de klant, in de beperkte tijd dat ze de camper hebben, al veel weggeweest. Een aantal keren naar Engeland, Wales en Schotland (vandaar de verwarming), Duitsland en Italië. Maar zeker ook Nederland werd niet vergeten.