HomeImpressiesVolkswagen T5VW T5 LW hefdak

Impressies

 

VW T5 LW hefdak

Achtergrond

Volkswagen T5 LW camper met klein hefdakAls je erg ver weg woont van je werk, is lang reizen vaak onvermijdelijk. Natuurlijk zijn er ook andere opties. Je kunt een kamer hu­ren voor de nachten dat je niet wilt reizen. Het nadeel zijn de kosten voor de kamer. Een andere optie is de aanschaf van een cam­per met voor­zieningen voor overnachten op de werkplek. Dit heeft als voordeel dat er geen extra ver­voermiddel nodig is.
Het is een keuze, maar voor deze klant was het DE oplossing. En de camper kan natuurlijk ook privé gebruikt worden.

Op zoek naar een auto

De klant ging op zoek naar een goede ge­bruikte Volks­wagen Trans­porter type 5 met lange wielbasis. Wei­nig kilometers was van be­lang. De keuze viel op een witte 9-per­soonsbus met weinig kilome­ters. Een prima donorvoertuig.

De voorbereidingen

Allereerst wordt het interieur verwijderd. Een grote klus, omdat de bevestiging van de banken onder de auto zitten. Normaal geen probleem, maar een Volkswagen T5 is aan de onderzijde volledig voorzien van beschermingsplaten. Dus eerst moeten de brandstoftank en uitlaat verwijderd worden, voordat dit met de platen kan en de beugels (14 stuks) van de banken gedemonteerd kunnen worden.
Alles wordt hierna weer gemonteerd, behalve de uitlaat en de platen waar later de bank komt.
Nu alles uit het interieur verwijderd was, blijkt de bus in een perfecte conditie te zijn. Totaal geen roest of andere beschadigingen.
Wel zit er rechts achterin in een personenbus een standkachel. Omdat deze in de weg zit als de te monteren bank in de slaappositie wordt geplaatst, moet deze worden verwijderd. Dit betekent dat het koelsysteem van de auto leeg moet worden gemaakt, de slangen van de kachel in het motorcompartiment losgekoppeld en de kachel, inclusief vloerdoorvoer en elektrisch systeem wordt verwijderd.

De werkzaamheden

Nu kan er begonnen worden met het opbouwen van de camper. Het plafond wordt verwijderd evenals de bestaande verlichting. De elektriciteit wordt omgelegd. Dit alles als voorbereiding op de montage van het hefdak. Hiervoor wordt een gat in het dak gezaagd, het verstevigingframe gemonteerd. Hierna het dak en de tentbalg aan de carrosserie.
Vervolgens wordt de hele bus, inclusief dak en deuren geïsoleerd met X-Trem. Het dak wordt weer gemonteerd en aangepast aan het nieuwe hefdak.
Het is nu tijd voor de vloer. Eerst worden rachels op de vloer geplaatst met daartussen X-Trem isolatie van 15 mm. Hierover heen komt een houten vloer van populierenhout. De klant heeft gekozen voor een fleurige. rode Marmoleum vloer. Deze wordt rondom afgekit.

Elektrische installatie

Nu wordt alle bedrading aangelegd, omdat deze dan weggewerkt kan worden achter de, later aan te brengen, beplating. Behalve de CEE-buitenaansluiting en de omvormer, wordt de gehele elektriciteitsvoorziening onder de bestuurdersstoel geplaatst. Dit geldt voor de AGM-accu, de acculader, de hoofdzekeringen, de 12V-zekeringen voor alle gebruikers en bijbehorende bedrading. De omvormer (voor de 220V kachel) wordt onder de de bijrijderstoel geplaatst
Nu wordt de hele bus bekleedt waar afgesproken met de klant. De wielkasten, de bestaande beplating (inclusief schuifdeur en achterklep). De wielkasten en de onderzijde van de wanden worden uitgevoerd in een donkere kleur, omdat dit minder besmettelijk is.

Meubels

Voordat met de meubels wordt begonnen, wordt eerst de bank geplaatst. Deze is bepalend voor de maatvoering van de volledige indeling. Na montage van de bank wordt de rest van de beplating onder de auto en de uitlaat gemonteerd. De buitenkant van de bus is klaar.
Nu is het tijd voor de keuken, de verhoging aan de achterzijde en de bovenkasten achterin. Hierna worden de verlichting en wandcontactdozen aangelegd.
Na de laatste hand te hebben gelegd aan de details (afkitten keuken) en schoonmaken, is de bus klaar voor aflevering.

Aflevering en keuring

Natuurlijk moet de bus nog wel gekeurd worden. De afspraak is al gemaakt en de keuring zelf is een formaliteit, mede omdat voor deze bus al BPM is afgedragen. Een paar dagen later komt de klant de bus ophalen en heeft inmiddels naar alle tevredenheid, de camper in gebruik.