HomeImpressiesFiat DucatoFiat Ducato L3H2

Impressies

 

Fiat Ducato L3H2

Achtergrond

Peugeot Boxer L3H2 camperEen klant met veel camper ervaring was op zoek naar een camper die aan hun specifieke eisen voldeed. Op de markt zijn legio cam­pers met veel verschillende indelingen te koop. Toch horen wij vaak ”dat wat we zoeken kunnen we niet vin­den”. Zo ook bij deze klant. Daarom werd door de klant het idee geop­perd om zelf een camper te (laten) bou­wen. De klant had volledig in zijn hoofd hoe zijn ideale camper er uit moest zien.

Het plan

Met die plan­nen kwam hij bij ons te­recht. Het ontwerp zag er goed uit; iets volledig anders qua indeling en functionaliteit. We hebben alle aspecten van het ont­werp samen doorlopen. Na wat pragmati­sche aanpas­singen was het uiteindelijke ontwerp al snel klaar.
De wens van de klant was een camper op basis van een Peugeot Boxer H2L3 met veel ex­tra’s, als luchtvering, klimaat con­trole, achter­uitrijdcamera en luxe stoe­len met draai­plateau. De aanschaf van de bus heeft de klant uit­eindelijk zelf verzorgd, om­dat hij een speciale rela­tie met zijn lokale dealer had. Geruime tijd later werd de auto afge­leverd en di­rect bij ons in de werkplaats geparkeerd.
 

De voorbereidingen

Omdat de bus naar wens van de klant was afgeleverd hoefde er nagenoeg niets te worden verwijderd. Het ontwerp van de camper bevatte een stapelbed achterin met eronder plaats voor een Porta Potti en een bank welke samen met de voorstoelen de zithoek vormde. Achter de dinnette werd een kookeiland gepland. Dit zou een koelkast, een Webasto Diesel Cooker en veel bergruimte bevatten.
Als tweede functie zou het kookeiland, samen met de tafel en een klein kastje achter de bijrijderstoel, de oplegging van het hefbed worden. Het hefbed zou met katrollen met een 8kg tegengewicht eenvoudig omhoog en omlaag bewogen kunnen worden.
Om het tweepersoons bed in bovenste positie niet te veel ruimte te laten innemen, werd gekozen voor een uitschuifbaar bed. Onder het bed kwam apart geschakelde led-verlichting voor de zithoek en het kookeiland.
Aan de linkerzijde werd een keuken geplaatst met enkel gascomfort en een wasbak.
Een groot dakluik, een dakluik met omkeerbare, variabele ventilator, vloerverwarming, Webasto ringverwarming op diesel en een 12V EFOY energie-cel maakten het ontwerp compleet.

De werkzaamheden

Nu het volledige ontwerp klaar was kon er worden begonnen. Eerst de isolatie, de vloer (met vloerverwarming en linoleum), de dakluiken en de bekleding van de wanden en het plafond. Daarna was de elektriciteit aan de beurt. Buitenaansluitingen, zekeringkasten voor 12 en 220V, transformator voor de vloerverwarming, energiecel en natuurlijk alle bedrading voor de stroomverbruikers inclusief hun stuurkabels.

Meubels

Vervolgens kon er begonnen worden met het bouwen en plaatsen van de meubels. Tijdens de bouw zijn er toch nog een aantal kleine onderdelen veranderd. De klapstoelen voor buiten bleken iets groter te zijn waardoor de bergruimte in het kookeiland moest worden aangepast. De Porta Potti kwam op een andere plaats en onder de verhoging van de zithoek moest een skiluik komen, bereikbaar vanaf de schuifdeur.
Uiteindelijk was de bus na 5 weken klaar en kon de klant ermee op vakantie.